Aanbod voor bedrijven


Uit onderzoek naar beroepsziekten en verzuim onder werknemers blijkt dat er jaarlijks tot 414.000 werknemers uitvallen op de werkplek (Arbobalans, 2014). Beroepsziekten aan het bewegingsapparaat, zoals rugklachten en klachten aan arm, nek en schouders wordt door bijna een derde van deze werknemers genoemd. Bijna twee derde heeft te kampen met psychische aandoeningen zoals burn-out en depressie (bron: arboportaal.nl).

Veel cliënten van Fysiotherapie Jonkerbos Nijmegen komen naar onze praktijk met werkgerelateerde fysieke klachten, zoals spanning en pijn in rug, nek, arm en schouders. Wij merken dat veel cliënten (naast fysiotherapeutische behandeling) gebaat zijn bij advies gericht op werkplekergonomie, het reduceren van stress en een verbeterde balans tussen (arbeids)belasting en belastbaarheid.

Speciaal voor werknemers, bedrijven en instellingen is er daarom een aanbod ontwikkeld van effectieve interventies op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Esther van Son heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het thema Duurzame Inzetbaarheid als professioneel werkplekonderzoeker (m.n. beeldschermwerk /zittende beroepen), als leefstijlcoach, stressreductie therapeut (HeartMath) en als coach in systemisch werk (familieopstellingen).


Werkplekonderzoek

Voor een gezonde werkomgeving is een werkplekonderzoek op maat onmisbaar binnen een moderne organisatie. Een verkeerde zithouding of een niet-ergonomisch ingestelde werkplek veroorzaakt fysieke klachten op zowel korte- als lange termijn. Met deskundig advies en ergonomische aanpassingen aan de werkplek worden fysieke klachten verminderd en ziekteverzuim gereduceerd. Ook preventief is werkplekonderzoek in te zetten om (dreigend) verzuim van medewerkers te voorkomen.

Een individueel werkplekonderzoek bestaat uit:
  • Een intakegesprek
  • Individueel werkplekonderzoek op maat
  • Aanleren juiste fysieke werkhouding
  • Advies m.b.t. ergonomische instellingen bureaustoel, bureau en beeldscherm
  • Advies m.b.t. ergonomische zitoplossingen en/ of hulpmiddelen
  • Het opstellen van een adviesrapportage (optioneel)

Werken aan veerkracht door hartcoherentie (HeartMath)

Het programma Werken aan Veerkracht door Hartcoherentie is ontwikkeld door het HeartMath Institute. Hartcoherentietraining wordt inmiddels toegepast door studenten van de Politieacademie en door medewerkers binnen de gezondheidszorg, jeugdzorg en onderwijs.

Hartcoherentietraining is een wetenschappelijk bewezen methode om stress te verminderen met gebruik van biofeedbackapparatuur. De invloed stress en ontspanning hebben op het hartritme wordt hierdoor direct zichtbaar gemaakt. Men heeft ontdekt dat het hartritme bewust te beïnvloeden is. De tools die hiervoor worden aangereikt zijn o.a. mindfulness en ademhalingstechnieken.

Het programma bestaat uit 7 sessies van een uur, verspreid over 2 tot 3 maanden. De cliënt ontvangt een werkboek met theorie en oefeningen, en de biofeedbackapparatuur voor op de smartphone of tablet. Deze meet invloed van stress op het hartritme. In iedere sessie leert de cliënt technieken om stress te verminderen en sneller te herstellen van situaties die energie kosten. De cliënt maakt een persoonlijk actieplan dat gemakkelijk in de praktijk kan worden toegepast. De biofeedbackapparatuur blijft na afloop van het traject in het bezit van de client. zodat hij kan blijven oefenen.

Resultaten van hartcoherentietraining zijn

  • Bewustwording en inzicht in de effecten van stress
  • Meer grip op emotionele reacties
  • Meer energie en vitaliteit
  • Een betere balans tussen werk en privé

Systemische coaching (familieopstellingen)

Systemische coaching is gebaseerd op Familieopstellingen (ontwikkeld door Bert Hellinger) en toepasbaar gemaakt voor één op één coachingssessies. Voor mensen met vraagstukken op het gebied van loopbaan, gezondheid en tal van andere persoonlijke vraagstukken kan deze methode in korte tijd zeer inzichtgevend zijn. Vertrekpunt in een sessie is altijd de vraag of het verlangen van de cliënt. De kracht van systemisch coachen zit in het vertrouwen op het gevoel en de intuïtie. In plaats van te praten of te analyseren wordt de cliënt geholpen om innerlijke blokkades te doorvoelen. Als resultaat van systemische coaching worden blokkades opgeruimd, ruimte vrijgemaakt voor persoonlijke groei en patronen losgelaten die door de cliënt als beperkend worden ervaren.

Neem gerust contact op voor meer informatie over bovenstaand aanbod en het maken van een afspraak.